Besparen op boodschappen

Als je veel zelf kookt ontkom je er niet aan: de dagelijkse boodschappen. Vaak zijn zonder dat je het weet boodschappen een van de grootste maandelijkse kostenposten. Dat je thuis zelf kookt is natuurlijk al een heel goed begin om geld te besparen! Waar andere websites voor het 'leren besparen' dure cursussen aanbieden delen wij gewoon de beste tips gratis en voor niets!

Ben jij van plan om je uitgaven drastisch te verminderen? Lees dan onze tips:

Voorraad

Zorg dat je houdbare producten 'groot' inslaat, dit klinkt misschien tegendraads en het kost in het begin meer om een voorraadje aan te leggen toch kan dit je op lange termijn veel geld besparen. Een paar voorbeelden van producten die je ruim in voorraad kunt hebben:

Je ziet dat in het lijstje alleen maar lang houdbare producten staan opgesomd. Met deze voorraad kun je door heel simpel bijvoorbeeld verse groenten toe te voegen snel en goedkoop een lekkere maaltijd maken. Heb je een goede koelkast die op de juiste temperatuur staat ingesteld dan kun je veel groenten vaak weken bewaren, denk bijvoorbeeld aan wortelen, courgettes, paprika's en witte kool. Een tip om verse groenten langer houdbaar te maken is het wassen van de groenten bij thuiskomst, was de groenten met koud water en verdeel deze eventueel in zakjes en bewaar de groenten het liefst in de hiervoor speciaal gemaakte 'vers-la' in je koelkast.

Wij van Simpel Koken hebben een hele voorraad met grote potten gedroogde kruiden en specerijen. Met sommige specerijen doen we wel meer dan twee jaar. Onze favoriete specerijen kopen we groot in, soms per kilo, soms per halve kilo. Neem bijvoorbeeld zwarte of witte peper, gebruik jij veel peper en koop je altijd van die (dure) kleine potjes dan doe je er goed aan om eens een mooie hervulbare pepermolen te kopen en deze te vullen met kwaliteits peper die je per 250 gram online inkoopt.

Je hoeft niet elke specerij in kilo's in te kopen, je moet zelf even bekijken welke specerijen je het meeste gebruikt. Met een klein rekensommetje zul je zien dat je tot soms wel honderden euro's per jaar kunt besparen door je inkoop gedrag aan te passen.

Bewaar je specerijen in bijvoorbeeld glazen en afsluitbare 'weckpotten', zorg dat ze koel staan en niet in zonlicht.

Pasta's

Gedroogde pasta in huis hebben zoals penne, spaghetti of de 'ouderwetse' elleboogjes is altijd makkelijk. Zo hoef je niet onverwachts naar de supermarkt en kun je vaak snel en simpel een heerlijk pasta gerecht in elkaar zetten.

Rijst

Eet je relatief vaak rijst? Denk er dan eens aan om ook rijst in te slaan. Koop niet de rijst in de AH's en de Jumbo's maar ga online opzoek naar kwaliteits rijst. Je koopt deze dan wel per 20 kilo in maar vaak is deze rijst veel beter van kwaliteit en het mooiste: veel goedkoper! Lees ons artikel over lekkere rijst als je graag rijst eet.

Bloem

Bloem daar kun je niet genoeg van hebben! Het is als je het juist inkoopt heel erg goedkoop en met bloem, wat gist en water kun je bijvoorbeeld veel betere pizza's maken dan de dure kant en klaar pizza's uit de supermarkt. Vaak zijn mensen een beetje bang van bloem maar de ervaring leert dat als je het een paar keer geprobeerd hebt je heel snel een lekker deeg met de hand kunt kneden. Op onze site vindt je natuurlijk tientallen recepten, van pizza's tot uienkruiers.

Peulvruchten en zaden

Peulvruchten en zaden kun je goedkoop groot inslaan en uitermate goed lang bewaren. Supermarkten zoals de AH's en Jumbo's verkopen vaak kleine zakjes gedroogde peulvruchten zoals spliterwten voor ongeveer de prijs van goud. Buiten dat je door elders deze producten te kopen heel veel kunt besparen staat het ook gewoon leuk als je een hele keuken vol hebt staan met mooie goedkope producten.

Besparen op vers

'Verse' groenten, vlees en vis zijn natuurlijk belangrijk. Koop deze slim in en probeer een beetje de seizoenen te volgen, koop bijvoorbeeld geen avocado's in de winter. Als je langzaam aan een beetje prijsbewust wordt dan zul je zien dat de prijzen van verse groenten en fruit seizoen gebonden zijn.