Bewaren van etenswaren

Weggooien is zonde en naast het verspillen van voedsel gooi je ook gewoon indirect je centen weg. Daarom hier de beste tips voor het bewaren van etenswaren, simpel, goedkoop en effectief.

Droog, donker en koel; Dit zijn de eerste toverwoorden, het meeste voedsel bewaar je op een droge, donkere en op een koele temperatuurstabiele plek.Weckpotten; De bekende glazen potten met rubberen verdichtingsring zijn uitstekend te gebruiken als je ruimte hebt om deze donker op te slaan. Droge etenswaren zoals peulvruchten, pitten, zaden maar ook kruiden kun je hier heel goed en lang in bewaren. Geen reclame maar de goedkoopste weckpotten bestel je eenvoudig bij Ikea.Tonnen; Grote voedselveilige 'containers' of tonnen kun je heel goed gebruiken voor het opslaan van bijvoorbeeld grote hoeveelheden meel, rijst en ander droge etenswaren. Het Nederlandse bedrijf Curtec maakt hoogwaardige tonnen in verschillende formaten.Afbakbroodjes

Verrassend genoeg zijn thuis 'afbakbroodjes' niet lang houdbaar. Vaak maar enkele weken soms niet eens. Echter kun je afbakbrood heel goed en gemakkelijk invriezen. Met een goede vriezer die minstens op -20° kan vriezen kun je afbakbrood minstens 1 jaar bewaren. Bevroren afbakbroodjes kunnen direct in de oven, zet de temperatuur van je oven ietsje lager dan normaal en het afbakken duurt iets langer.

Extreem lang bewaren

Nu heeft eigenlijk elk product wel een bewaarlimiet maar er zijn extreme gevallen bekend van zeer oud nog eetbaar voedsel. Kijk eens naar het kanaal van Steve1989MREInfo. Steve is een specialist in oude rantsoenen en in het 'opeten' van voedsel wat al ver over de houdbaarheidsdatum is, soms wel 100 jaar! Dat bewijst maar dat als je voedsel goed en op de juiste manier bewaard er veel meer mogelijk is, en; T.H.T betekend ook maar 'Tenminste houdbaar tot' maar letop, op eigen risico!