Borden verwarmen

Eten hoort warm geserveerd te worden en warme borden helpen hierbij. Vooral in de winter is het verwarmen van borden geen overbodige luxe. We leggen je uit hoe je borden kunt verwarmen.

Een beetje restaurant verwarmd de borden. Dit zorgt ervoor dat je gerecht niet zo snel afkoeld en dus langer warm blijft. Veel mensen zoeken of je de borden kunt verwarmen met de magnetron, dit kan maar raden we niet aan. Kies liever voor de oven of de heet water methode.

Voor het warmen van borden gebruiken restaurants een speciale borden verwarmer maar thuis kun je ook gewoon je oven gebruiken. Mits je niet het 200 jaar oude porcelein van je oma gebruikt of porcelein met een gouden randje kun je de borden op de volgende manier verwarmen:

Het beste resultaat krijg je door de oven niet voor te verwarmen. Hierdoor voorkom je ook dat de borden door 'temperatuur-shock' mogelijk breken.

Oven

Je hebt nodig:

Zet de borden in de oven en verwarm de oven naar 50° of 60° Celsius. Heb je nieuwere borden dan kun je ook wel 'veilig' naar 80° Celsius gaan.

Oven op maximaal

Laat de borden maximaal 5 minuten in de oven staan.

Een opgewarmd bord

Water

Je kunt ook water gebruiken om de borden te verwarmen. Gebruik (kokend) heet water en laat de borden hier in op temperatuur komen. Na een minuut of vijf hebben de borden de temperatuur van het water aan genomen en hoef je ze enkel nog even af te drogen voor je de gerechten op de warme borden kunt serveren.

Magnetron

Letop: gebruik geen borden met een 'gouden randje' in de magnetron! Kies dan voor de veilige water methode.

Wij hebben de voorkeur voor de oven of water methode maar als je echt alleen de magnetron wilt gebruiken hebben we deze tips: Mits er geen metaal in je porceleinen borden is verwerkt kun je borden in de magnetron opwarmen middels de volgende truuk: belangrijk is dat je de borden nat maakt. Maak de borden een nat door ze onder de kraan te houden, en stapel ze op. Zet de magnetron op vol vermogen voor ongeveer 2 minuten.