De beste koekenpan

Ben je toe aan een nieuwe koekenpan? We helpen je om de 'beste' keus te maken. Eerst wat informatie over de verschillen:

Teflon

Teflon koekenpannen zijn algemeen bekend als 'anti-aanbak' en worden in Nederland het meest gebruikt maar als we het over 'de beste pan' hebben dan moet je toch iets meer weten:

De ene anti-aanbaklaag is de andere niet. Bij Teflon pannen kun je er vanuit gaan dat goedkoop, duurkoop is maar een dure pan betekend niet altijd dat deze beter is.

Waar op te letten?

De Teflon die fabrikanten gebruiken voor de anti-aanbaklaag verschilt. Er bestaan verschillende soorten coatings van goedkoop tot duurzaam. Wil je een koekenpan kopen die langer mee gaat kijk dan naar het 'platinum Teflon' label. Platinum Teflon pannen worden gebruikt door professionele koks, de anti-aanbak laag is sterker, minder vatbaar voor krassen en gaan dus langer mee.

Waar je normaal gesproken altijd hout of plastic gebruikt in een anti-aanbaklaag koekenpan kun je volgens de specificaties van de 'platinum' standaard ook gewoon metaal gebruiken echter raden wij dit nog altijd af. Platinum Teflon pannen zijn 'sterker' maar nog steeds onderhevig aan slijtage.

Gebruik je anti-aanbak koekenpan uitsluitend voor gerechten waarbij dit 'bijna' noodzakelijk is, zoals bijvoorbeeld pannenkoeken of een gebakken ei. Gebruik voor andere gerechten een andere pan, zo gaat je mooie Teflon pan veel langer mee.

'Standaard' anti-aanbak pannen zijn gemaakt van aluminium, deze kun je altijd gebruiken voor het koken op gas en/of electra. Voor inductie bestaan er speciale modellen met een metalen onderkant.

Geschikt voor:

GasElectraInductie
JaJaVerschilt per model

Keramisch

Keramische koekenpannen hebben de laatste jaren hun massale intrede gedaan tot de consumentenmarkt. Deze pannen worden vaak geadverteerd als sterker dan Teflon echter is dit niet het geval. Ook koekenpannen met een keramische anti-aanbaklaag hebben gewoon een Teflon laag. Dus ook hier is er een groot verschil in kwaliteit. Keramische anti-aanbak pannen kunnen echter in tegenstelling tot de 'standaard' anti-aanbak pannen beter tegen hoge temperaturen echter zul je dit in de praktijk niet nodig hebben.

Geschikt voor:

GasElectraInductie
JaJaVerschilt per model

Gietijzer

Gietijzeren pannen zijn fijn, zwaar en breekbaar! Het grote voordeel van gietijzer is net als bij plaatstaal dat met verloop van tijd er een natuurlijke anti-aanbaklaag zich zal opbouwen al werkt deze niet zo goed als bij plaatstaal. Gietijzeren pannen verdelen de hitte goed en houden deze langer vast. Een mooi stukje vlees of lekker groenten bakken is met gietijzer een peulenschil.

Geschikt voor:

GasElectraInductie
JaJaJa

Staal

Ook wel plaatstalen pannen genoemd. Dit is onze favoriet! Misschien zijn het niet de mooiste pannen maar deze pannen kunnen letterlijk tegen een stootje. Het zijn zware pannen geperst uit plaatstaal. Deze pannen moet je 'inbranden'. Door het juist inbranden van plaatstalen pannen zal er een natuurlijke anti-aanbaklaag ontstaan. Deze laag is veel sterker dan Teflon.

Plaatstalen pannen heb je in koekenpan modellen maar ook als wok. Een nieuwe plaatstalen pan brand je in door deze licht in te smeren met olie of boter en deze dan op een hoog 'vuur' in te branden. Dit is een gevaarlijk werkje maar als je een beetje oplet kan er weinig gebeuren, de pan zal gaan walmen en daardoor van kleur veranderen. Zet altijd de afzuiger aan en wees behoed voor vlam in de pan! Blijf dan rustig, zet de hitte bron uit en doe een deksel op de pan.

Een mooi ingebrande plaatstalen pan dien je voorzichtig af te wassen. Je kunt gewoon zeep gebruiken maar gebruik geen metalen pannenspons anders kun je weer opnieuw beginnen met inbranden..

Het inbranden van plaatstalen pannen op inductie is lastiger maar door dagelijks gebruik zal de pan steeds beter gaan presteren. Als de pan nog niet volledig 'zwart' is ingebrand, smeer dan de pan nagebruik altijd een beetje in met olie, dit voorkomt roestvorming.

Geschikt voor:

GasElectraInductie
JaJaJa
De beste koekenpan: koekenpan van plaatstaal

RVS

RVS of roest-vrij-stalen pannen zijn net als plaatstalen pannen bijna overwoestbaar echter hebben deze pannen geen anti-aanbaklaag en zul je altijd weer flink zullen moeten boenen om de panner er weer als nieuw te laten uitzien. Als je niet bakt op hoge temperaturen zijn dit prima pannen maar probeer er geen eitje of pannenkoek in te bakken.

GasElectraInductie
JaJaJa

Aluminium

Er bestaan ook nog 'kale' aluminium pannen. Waarschijnlijk ken je deze van de camping. Dit zijn licht gewicht pannen en worden in Nederland eigenlijk uitsluitend op de camping gebruikt. Deze pannen hebben geen anti-aanbaklaag en buiten het gewicht geen voordelen tegenover de pannen die we hierboven hebben besproken.

GasElectraInductie
JaJaNee

Conclusie

Het hebben van een 'standaard' kwaliteits Teflon pan is geen overbodige luxe echter raden we je aan om voor het dagelijks bakken etc een plaatstalen pan te gebruiken. Dit zijn onverwoestbare pannen die letterlijk een leven mee gaan. Keramisch hebben we geprobeerd, ze zien er mooi uit maar dat is het dan ook wel, een meerwaarde hebben ze niet. Ben je echt een fanatieke kok dan is het hebben van een gietijzeren koekenpan fijn.