Groenten koken

Als thuiskok bereid je met regelmaat allerlei soorten groenten. De ene groente is de andere niet en zo is de kooktijd vaak net even anders. Een tabel met kooktijden per groente:

GroenteBlancherenBeetgaarZacht
Aardappelen-
Witte asperges
Bloemkool
Broccoli
Sperziebonen
Spruitjes
Wortelen
Hele witlof
Legenda: ~ betekend 'ongeveer', klik op de groente voor gedetailleerde instructies.

Blancheren

In veel recepten lees je ook vaak het woord 'blancheren'. Blancheren is eigenlijk niets anders dan kort koken, minder dan een minuut. De techniek blancheren gebruik je als je een product wilt steriliseren of wilt gebruiken voor verdere verwerking bijvoorbeeld roerbakken of voor het invriezen van rauwe groenten.

Blancheren doe je door eerst water aan de kook te brengen, eventueel met een snuf zout. Als het water kookt doe je de groenten in het kokende water en zet je de hittebron direct zo laag mogelijk zodat het water net niet meer kookt.

Stomen

Naast groenten in water koken kun je groenten ook stomen. Groenten stomen gaat het makkelijkst en snelst in een pannetje met water met daar op een 'zogenaamde' stoompan. Dit is een pan met gaatjes waardoor de stoom kan binnen dringen. Leg de te stomen groenten in de stoompan, gebruik een deksel en breng het water aan de kook. Stoomtijden voor groenten zijn iets korter dan voor koken, dit komt doordat de stoom heter is dan kokend water.

Controleren

Wil je groenten gaar koken? Doe het altijd zo kort mogelijk maar net lang genoeg! Dit kun je controleren door te prikken met een vork, een klein beetje ervaring leert dat je zo heel goed kunt bepalen of de groente beetgaar óf gaar is. Is het nog te hard? Kook dan de groenten zachtjes nog even door.