Met of zonder deksel?

Wil je aardappelen, boontjes of groenten koken en heb je geen deksel bij de hand of vraag jij je af of je een deksel 'moet' gebruiken? Geen probleem want het maakt eigenlijk weinig uit; we leggen je uit hoe het zit.

Met deksel:

Als je kookt met deksel dan zal het water sneller koken, dit scheelt dus tijd en energie. Eerst zet je de hittebron op vol vermogen zodat je water snel gaat koken en daarna zet je het net zo laag zodat het water nog een beetje kookt. Een ander voordeel (en soms een nadeel) is dat je met deksel minder vocht verliest.

Zonder deksel:

Heb je geen deksel? Geen paniek want ook dan kun je gewoon je aardappelen etc. koken, het duurt echter wat langer omdat je veel warmte verlies hebt. Door zonder deksel te koken verlies je ook sneller meer vocht. Dit kan soms handig zijn, bijvoorbeeld bij soep of saus die je iets wilt laten indikken; kook het dan gewoon zachtjes zonder deksel totdat het de gewenste dikte heeft.