Patatje met?

Voordat er een hele discussie ontstaat, wij van boven de rivieren zeggen patat en dus geen friet. Een 'patatje met' betekent een patatje met mayonaise (tegenwoordig fritessaus) maar je kunt patat natuurlijk ook met een andere saus eten. Wij hebben een overzicht voor je samengesteld met de meest en minst bekende patatjes met.. inclusief soms vreemde bijnamen.

Gangbare naamBijnaamGeserveerd met..
Patatje metPatat mayoFritessaus of Mayonaise
Patatje watervalPatatje bukkakeExtreem veel fritessaus
Patatje curryCurry
Patatje satéPatatje pindaPindasaus
Patatje oorlogPatatje ruzie / flip / vrede / feestPindasaus/Fritessaus/Uitjes*
Patatje ketchupKetchup
Patatje speciaalKetchup|Curry/Fritessaus/Uitjes*
Patatje grillburgersausGrillburgersaus
Patatje joppiesausPatatje joppieJoppiesaus
Patatje mosterdMosterd
Patatje piccalillyPiccalilly
Patatje halfomPiccalilly/Frietsaus
Patatje tartaarsausTartaarsaus
Patatje waterfietsPatatje catamaranNaar keuze
Patatje duikbootKetchup|Curry/Fritessaus/Uitjes*
Patatje stoofvleesPatatje stoofStoofvleessaus
Patatje knoflooksausPatatje knoflookKnoflooksaus
Patatje pepersausPepersaus
Patatje sjaslieksausPatatje sjasliekSjaslieksaus
Patatje paayAlles behalve curry
Patatje troepPindasaus/Fritessaus/Ketchup/Curry/Knoflooksaus/Uitjes
Patat kapsalonKapsalonNaar keuze
Patatje USAKetchup/Mosterd
Patatje zeilbootFrietsaus
Patatje meteoorPatatje inslagPindasaus/Frietsaus
Patatje ziekenhuisPindasaus/Frietsaus/Ketchup/Knoflooksaus
SupertjeGrote patatNaar keuze
Patatje zonderPatatje skeerGeen

* is optioneel

Patatje met

Een 'patatje met' is een beetje een probleemgeval. Officieel is een 'patatje met' een patat geserveerd met mayonaise echter, veel horeca serveren het 'patatje met' tegenwoordig met de goedkopere en inferieure fritessaus. Wil je een echt lekker authentiek patatje eten? Vraag dan nadrukkelijk om mayonaise in plaats van fritessaus.

Patatje waterval

Een patatje waterval is een variant op het bekende 'patatje met'. Bestel je een patatje waterval dan krijg je extreem veel fritessaus op je patat geserveerd (waarschijnlijk moet je wel meer betalen). De oorsprong ligt waarschijnlijk in de film Pulp Fiction waar Vincent over Amsterdam praat. Hij zegt letterlijk "They fuckin' drown 'em in this shit.", doelend op Nederlanders die patat met heel veel mayonaise eten. Later is het patatje waterval bekend geworden door een sketch van Sluipschutters.

Patatje curry

Een patatje curry wordt geserveerd met currysaus. Currysaus zou je kunnen vergelijken met een kruidige ketchup.

Patatje saté

Een patatje saté wordt geserveerd met satésaus ook wel pindasaus genoemd.

Patatje oorlog

Een patat oorlog wordt geserveerd met fritessaus, pindasaus en optioneel uitjes. Het woord oorlog ligt gevoelig, sommige horeca verkopen hun patat oorlog als patatje vrede, feest, flip of patat ruzie. Wil je thuis een patatje oorlog maken? Lees dan dit recept.

Patatje ketchup

Een patat ketchup verklapt het natuurlijk al. Deze variant wordt geserveerd met ketchup. Amerikanen maar ook aziaten eten vaker een patatje met ketchup dan met mayonaise.

Patatje speciaal

Een patat speciaal wordt geserveerd met of ketchup, of curry & fritessaus. Klein gesneden uitjes zijn optioneel.

Patatje grillburgersaus

Deze variant is niet overal verkrijgbaar maar als je eens bij een FEBO komt dan kun je zonder problemen een patatje grillburgersaus bestellen. Wil je zelf grillburgersaus maken dan kan dat met dit recept.

Patatje Joppiesaus

Als je een patatje joppie besteld dan krijg je een patat met Joppiesaus. Joppiesaus is een gele romige saus met o.a. kerrie, fijn gesneden ui en een boel suiker. Joppiesaus is als een van de weinige sauzen een merknaam en daarom duurder & minder populair dan de gangbare sauzen.

Patatje mosterd

Voor de liefhebber en voor de lijn. Een patatje met mosterd bevat minder calorieën dan een 'gewoon' patatje met.

Patatje piccalilly

Frisse zoetzure piccalilly doet het uitstekend op goed gebakken patat! Piccalilly is een gele op mosterd gebasseerde saus maar dan zonder de sterke mosterd smaak. In veel piccalilly's worden klein gesneden groenten verwerkt zoals wortel, kool, zurebom etc.

Patatje halfom

Een patatje halfom wordt geserveerd met piccalilly en frietsaus.

Patatje tartaarsaus

Kom je onder de rivieren dan heet een patatje opeens een frietje maar als je eens bij onze zuiderburen bent dan kun je een patatje tartaarsaus bestellen. Tartaarsaus is een romige saus met o.a. augurk.

Patatje waterfiets

Een patatje waterfiets is een vreemde eend in de bijt. Bij sommige horeca kun je een patatje waterfiets bestellen, dit is patat geserveerd met aan iedere kant een frikandel. Saus is meestal naar keuze. Voor de lekkerste patat waterfiets kun je dit recept volgen.

Patatje duikboot

Een patatje duikboot is een frikandel geserveerd met een berg patat er boven op. Vaak geserveerd 'met speciaal' ketchup of curry met frietsaus en eventueel uitjes.

Patatje stoofvlees

De naam verraad het al. Deze variant wordt geserveerd met stoofvlees en stoofvleessaus, ook wel een patatje stoof genoemd. We hebben een kort en bondig recept voor het zelf maken van een patatje stoofvlees.

Patatje knoflooksaus

Uiteraard voor de knoflookliefhebber, patat geserveerd met knoflooksaus.

Patatje pepersaus

Een patatje pepersaus vindt je niet zo vaak in Nederland maar in België daarintegen wel. Pepersaus is een op mayonaise gebasseerde saus en doet het uitstekend met Belgische friet!

Patatje sjasliek

Sjaslieksaus is een lekkere saus die je in Nederland weinig tegen komt. Je kunt het altijd vragen maar in België staat deze saus bijna altijd standaard op de kaart.

Patatje paay

Een patatje paay bestel je als je echt werkelijk alle sauzen lekker vindt met uitzondering van curry.

Patatje troep

Een patatje troep lijkt op een patatje paay maar dan wel geserveerd met curry.

Patatje kapsalon

Een kapsalon is patat geserveerd met daarop shoarma, sauzen naar keuze, salade en soms ook gesmolten kaas. De naam van het gerecht 'kapsalon' is in 2003 bedacht door shoarmazaak El Aviva in Rotterdam. Een nieuw gerecht was het echter niet, het idee van patat met alles door elkaar bestond internationaal al veel langer onder de naam: 'dirty fries'.

Patatje USA

In Amerika zul je mayonaise niet gauw tegenkomen, probeer maar eens een patatje waterfall te bestellen.. Veel Amerikanen eten patat met ketchup maar ook patat met ketchup en mosterd is populair.

Patatje zeilboot

Dit patatje kom je tegen langs de Nederlandse wateren. Een patat zeilboot wordt meestal in een extra groot bakje geserveerd, het hele bakje zit vol met frietsaus, bovenop ligt de patat met in het midden een rechtopstaande kipcorn of frikandel, al wordt het met deze laatste vaak een 'slappe mast' genoemd.

Patatje meteoor

Het nieuwste patatje in Nederland snackland is het patatje meteoor (2022), ook wel een 'patatje inslag' genoemd. Een patatje meteoor/inslag is een gehaktbal in het midden met daaromheen een heleboel patat, pindasaus en frietsaus.

Patatje ziekenhuis

Dit patatje overleef je alleen als er een ziekenhuis in de buurt is. Een patatje ziekenhuis word geserveerd met pindasaus, frietsaus, ketchup en knoflooksaus.

Supertje

Een supertje wordt in veel delen van Nederland verkocht als een extra groot portie patat. Sauzen kunnen er naar keuze bij besteld worden en alle mogelijke 'patatjes' kun je vaak ook als supertje bestellen, bijvoorbeeld een supertje waterfiets.

Patatje zonder

Wil je helemaal niets op je patat dan bestel je als een echte pro gewoon een patat zonder, tegenwoordig ook bekend als een patatje skeer.