Pizza (special)

Een pizza thuis zelf maken is veel makkelijker dan menigeen denkt, wel zijn er een aantal zaken die belangrijk zijn voor het bakken van een lekkere pizza.

Het deeg

Pizzadeeg kun je heel gemakkelijk zelf maken. Je hebt helemaal geen speciale mixen nodig maar het type bloem dat je gebruikt maakt wel degelijk uit. Natuurlijk kun je een pizza maken op basis van de bloem die je in elke supermarkt vindt maar wil je echt een lekkere pizzabodem dan loont het om bloem te kopen met een hoger eiwit gehalte. Voor de beste pizza bodems koop je TIPO-00 meel.

Zoals je kunt lezen in ons pizzadeeg recept heb je niet meer nodig dan bloem, gist, olie, zout en water. Het maken van een mooi pizzadeeg kost tijd en een beetje 'liefde'. Belangrijk is dat je het deeg laat rijzen, als je haast hebt trek je hier minstens 1 uur voor uit maar het liefst laat je het deeg minstens 3 uur rijzen. Nog belangrijker is de temperatuur. Laat je het deeg rijzen in een ruimte waar het 19° Celsius is dan zul je zien dat het veel langer duurt. Veel electrische ovens kun je ook instellen op een lage temperatuur, bijvoorbeeld 30 of 40°.

Nadat het deeg minstens in volume is verdubbeld kun je beginnen met het maken van je pizza.

De saus

Veel mensen maken veel te veel poespas van de saus. Dit hoeft niet en je zult ervaren dat een simpele saus op basis van tomatenpuree echt het lekkerste is. Smeer de tomatenpuree op je pizzabodem, besprenkel desgewenst met wat zout uit de molen, en doe er wat oregano overheen.

Wil je meer tijd steken in een saus probeer dan dit recept eens.

De kaas

Wil je een 'echte' italiaanse pizza maken? Zorg dan dat je buffelmozzarella gebruikt! Ben je echt een kaasliefhebber dan kun je als eerste over de tomatensaus wat Parmezaanse kaas raspen, daarboven op verdeel je de mozzarella en maak je het af met toppings naar keuze.

Toppings

Beleg je pizza's niet te dik! Pizza's die te dik zijn belegd kunnen moeilijk 'gaar' worden. Ook is al dat beleg zwaar en dat heeft uitwerking op de pizzabodem, deze kan daardoor niet zo lekker luchtig worden zoals je zou willen. Zelf pizza's maken is heel erg goedkoop dus wil je veel ingrediƫnten gebruiken maak dan een quattro stagioni (vier seizoenen pizza) of gewoon meerdere pizza's.

Het bakken

Pizza's bak je in de oven op een zo hoog mogelijke temperatuur. Commerciele pizzabakkers bakken hun pizza op minstens 350° Celsius maar 400° of hoger komt ook voor. Eigenlijk zijn er weinig nadelen bij deze hoge temperaturen behalve dat het echt ontzettend heet is. Een pizza bakken op 400° Celsius is een fluitje van een cent. In minder dan 3 minuten is de pizza klaar.

De meeste huishoudelijke ovens gaan maar tot 250° Celsius. Veel te laag maar het is beter dan niets, wees dus niet bang en leg je pizza op een bakplaat in een tot 250° Celsius voor verwarmde oven en bak je pizza in ongeveer 8 tot 12 minuten af.

Gebruik je een oven die niet hoger dan 200° Celsius kan verwarmen? Gebruik dan het ovenrekje in plaats van de bakplaat.

Het snijden

Een pizza snijden levert nogal eens wat rommel op als je de techniek niet onder de knie hebt, lees de instructies voor het perfect snijden van een pizza.

Veel plezier met het maken van jouw pizza's! En natuurlijk alvast eet smakelijk.