Aardappelen koken

De meeste aardappelen koken in ongeveer 11 tot 13 minuten gaar. Echter, tel de minuten pas vanaf het moment dat het water kookt! Probeer na een minuut of 10 met een vork in de aardappel te prikken, zo kun je controleren of ze al een beetje zacht zijn. Onder de foto leggen we stap-voor-stap uit hoe je aardappelen voor elk gerecht perfect gaar kunt koken.

Voorkoken: Als je aardappelen bijvoorbeeld nog wilt bakken, kook de aardappelen dan iets korter. Wil je aardappelpuree maken? Zorg dan dat je de aardappelen goed zacht kookt maar ook weer niet te lang. Aardappelen koken gaat het beste Panin een pan maar het kan eventueel ook in de magnetron.

Tip: het is ook lekker om aardappelen te koken met een bouillonblokje naar keuze! Gebruik dan 1 bouillonblokje op 1 liter water.

Waarin wil jij aardappelen koken?

Pan Magnetron
Aardappelen schillen met een dunschiller

Ingrediƫnten

Voor 2 personen:
  • 4 aardappelen
  • 2 gram zout

Bereidingswijze

Aardappelen schillen:

Schil de aardappelen met een aardappelschilmesje of een dunschiller.

Snij de aardappelen in gelijke stukken.

In een pan:

Spoel de gesneden aardappel af en doe ze vervolgens in een pan met voldoende koud water zodat de aardappelen net onderwater staan.

Roer het zout door het water en breng het water aan de kook.

Als het water kookt tel je ongeveer 11 minuten voor zacht gekookte aardappelen maar altijd even controleren met een vork door te prikken zodat je kunt voelen of de aardappelen gaar zijn.

Als de aardappelen klaar zijn giet je het water direct af.

Magnetron:

Leg maximaal 500 gram gesneden aardappel in een magnetronbestendige schaal met deksel.

Giet een half kopje water bij de aardappelen en sluit de schaal af met de deksel.

Kook of eigenlijk, stoom de aardappelen op vol vermogen in ongeveer 7 minuten gaar.

Controleer of de aardappelen zacht zijn door even met een vork te prikken. Zijn ze nog te hard? Kook de aardappelen dan nog zo'n 3 minuten langer op vol vermogen.