🥔 Aardappelen koken

De meeste soorten aardappelen koken in ongeveer 11 tot 13 minuten gaar, echter, belangrijk om te weten is wat je met de aardappelen gaat doen.

Voorkoken: Als je de aardappelen bijvoorbeeld nog wilt bakken, kook de aardappelen dan iets korter.

Lees de stap-voor-stap instructies onder de foto:

Aardappelen

Ingrediƫnten

Voor 2 personen:
  • 4 aardappelen
  • Zout

Bereidingswijze

Aardappelen schillen:

Schil de aardappelen.

Snij de aardappelen in stukken ongeveer zo groot als een mandarijn.

Aardappelen koken:

Spoel stukken aardappel even af onder koud water en doe ze vervolgens in een pannetje met net voldoende water zodat de aardappelen net onder staan.

Een halve theelepel zout door het water roeren en het pannetje met deksel aan de kook brengen.

Als het water kookt tel je ongeveer 11 minuten voor zacht gekookte aardappelen maar altijd even controleren met een vork of ze echt gaar zijn.

Foto's

Geschilde aardappelen
Geschilde aardappelen
Gesneden aardappelen
Gesneden aardappelen
Aardappelen in water aan de kook brengen
Aardappelen in water aan de kook brengen

Met of zonder deksel

Aangezien je de aardappelen met koud water in de pan doet is het van belang dat het water zo snel mogelijk kookt, dit bereik je o.a. door de aardappelen met deksel te koken.

Kookt het water eenmaal? Leg dan de deksel schuin op de pan en zet de hittebron iets lager maar zorg ervoor dat het water nog zachtjes blijft koken.

Vastkokend of kruimig?

Je hebt vele verschillende soorten aardappelen en zelfs 'merken'. Grofweg kun je aardappelen opdelen in twee groepen, vastkokend en kruimig. Vastkokende aardappelen worden het meest gebruikt en zijn uitstekend geschikt om te bakken. Ben je fan van de Hollandse pot en eet je graag gewoon 'gekookte' aardappelen naast je groenten? Dan kun je kiezen voor een kruimige aardappel. Wat voor eigenschap de aardappelen hebben staat vaak aangegeven op de verpakking en anders vraag je het even aan een medewerker.