Bietjes koken

Je kunt rode biet prima geschild rauw eten maar in dit recept leggen we uit hoelang je verse rode biet moet koken en dat je mooie bietjes helemaal niet hoeft te schillen; kortom lees het recept onder de foto. Je kunt met gekookte biet een oud Hollands 'potje' maken maar je kunt gesneden rode biet ook heerlijk verwerken in een salade, als garnering of zelfs in een smoothie.

Waarin wil jij rode bieten koken?

Pan Magnetron Stoomoven

Voorgekookte rode bietjes

Voorgekookte rode bietjes kun je direct uit de verpakking verwerken. Wel even het velletje eraf wrijven. Als je een Hollands potje met aardappelen, bietjes en vlees wilt maken snij dan de voorgekookte bietjes in kleine bokjes en kook ze dan zachtjes voor zo'n 2 tot 3 minuten in een laagje water met eventueel een snuf zout. Voor een smoothie kun je de voorgekookte bietjes gewoon in kleine blokjes snijden en in je blender verwerken.

Verse rode bietjes met loof

Ingrediënten

Voor 2 personen:

Bereidingswijze

Was de bietjes en snij eventueel loof eraf.

Je kunt de bietjes schillen maar dit hoeft niet. Na het koken wrijf je gemakkelijk de schil er vanaf.

Pan:

Doe de bietjes in een pan met water zodat de bietjes onder water staan.

Breng het water met zout snel aan de kook en laat de bietjes ongeveer 15 minuten zachtjes koken.

Na 15 minuten koken kun je na afkoelen de schil makkelijk van de bietjes afwrijven.

Magnetron:

Leg maximaal één rode biet in een voor de magnetronbestendig schaaltje met deksel en giet er een bodempje water bij.

Doe de deksel op het schaaltje en kook de biet gaar op vol vermogen voor ongeveer 6 minuten.

Halverwege de biet even omdraaien.

Stoomoven:

Leg de bietjes in een ovenschaal met een bodempje water.

Zet de schaal in de stoomoven en stel deze in op 90° Celsius met 100% stoom.

Stoom de bietjes in ongeveer 45 minuten gaar.