Chinese rundvlees schotel

Dit recept is in andere landen ook wel bekend als 'Mongoolse rundvlees schotel' echter melden veel websites dat het van origine een Amerikaans recept is. Wij betwijfelen deze claims. Dit gerecht kun je overal in China wel bestellen soms met andere sauzen maar het komt allemaal op hetzelfde neer: gebakken rundvlees.

Je kunt dit recept maken met biefstuk maar ook gewoon met sudderlappen of sukadelappen. Als je sudderlappen/sukade gebruikt (waar je bijvoorbeeld draadjesvlees mee maakt) dan heb je baking soda of bakpoeder nodig. Baking soda en bakpoeder zorgen ervoor dat het vlees razendsnel mals wordt. In dit recept hebben we bakpoeder gebruikt als vervanger van baking soda omdat niet iedereen baking soda in huis heeft. Gebruik je wel baking soda? Deel dan de benodigde hoeveelheid bakpoeder door 4.

Heb je geen Chinese rijstwijn (Shao Xing) in huis gebruik dan bier. Om het zo makkelijk en duidelijk mogelijk te houden hebben we dit recept gemaakt zonder saus, je kunt tijdens het bakken zelf een saus naar wens toevoegen, bijvoorbeeld: hoisin saus.

Chinese schotel met mals rundvlees

Ingrediƫnten

Voor 3 personen:
  • 500 gram rundvlees
  • 100 ml shao xing
  • 1.5 eetlepel maiszetmeel
  • 8 gram bakpoeder
  • 1 ei
  • 1 theelepel zout
  • 4 eetlepels zonnebloemolie

Bereidingswijze

Snij het rundvlees zo dun mogelijk.

Giet de shao xing over het gesneden rundvlees.

Split het ei en doe alleen het eiwit bij het rundvlees.

Meng het maiszetmeel, het bakpoeder en het zout door het rundvlees en kneed alles zeer goed door elkaar.

Laat het rundvlees minstens 30 minuten rusten.

Breng een pan met voldoende water aan de kook.

Als het water kookt, kook je het rundvlees voor ongeveer een minuut, blijf een beetje roeren zodat al het rundvlees een licht bruine kleur heeft.

Verwijder het rundvlees en laat het uitlekken en afkoelen.

Je kunt het rundvlees nu in een saus marineren, lees hiervoor bovenstaande beschrijving maar je kunt het ook gelijk bakken. Wil je het gelijk bakken? Verhit dan een koekenpan met de zonnebloemolie.

Als de pan heet is bak je het rundvlees op de hoogste stand snel tot het rundvlees een mooi goudbruin randje heeft.