🌶 Chinese sambal (chili-olie)

Kenners kennen dit, '辣的, Là de' (spreek uit als ladeu met een lange a), super smaakvol en heel erg lekker voor door je noedels, rijst en zelfs soep. Echte fans eten het zelfs gewoon op brood. Maak nu met dit simpele recept voor Chinese (olie) sambal.

Tip: Wel even de afzuiger aan en opletten want je werkt met hele hete olie en capsicum dampen!

Chinese sambal, Chili-olie

Ingrediënten

Voor 1 persoon:
  • 70 gram chili vlokken
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel sojasaus
  • Halve theelepel Zout
  • Vetsin
  • Zonnebloemolie

Bereidingswijze

Doe de chili vlokken in een hitte bestendig schaaltje.

Meet olie af in een soort gelijk schaaltje, gebruik ongeveer net zoveel olie als chili vlokken.

Pel en hak de knoflooktenen fijn, doe deze bij de chili vlokken samen met 1 theelepel zout.

Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan totdat het net begint te walmen (pasop, bij vlam in de pan hittebron uitzetten en pan RUSTIG van de kookplaat afhalen en deksel erop).

Als de olie 'gloeiend' heet is giet je het voorzichtig en beetje bij beetje in het schaaltje met chili vlokken. Het zal nu direct en kortstondig gaan 'koken'. Zorg dat de chili-vlokken net onder de olie staat dus als je niet genoeg hebt nog een keer een beetje olie verwarmen en er langzaam bijgieten.

Als laatste meng je de sojasaus en een snufje vetsin erdoor.

Foto's

Chili vlokken in schaaltje
Chili vlokken in schaaltje
Olie afmeten
Olie afmeten
Knoflook en zout toevoegen
Knoflook en zout toevoegen
Sojasaus toevoegen
Sojasaus toevoegen

Bewaren

Zolang de chili-vlokken net onder een laagje olie staan kun je deze lekkere chili-olie of zoals wij het noemen 'Chinese Sambal' afgedekt buiten de koelkast 1 week bewaren.

Lekker bij

Deze chili-olie is lekker bij tjauw min, gebakken rijst en zeker met onze Chinese broodsoep.