Ei koken, zo doe je dat!

Eieren kook je het beste in een met water gevulde pan (in geval van nood kan het ook in een waterkoker). Volg de tijden in onderstaande tabel voor een perfect gekookt eitje. Onder de video leggen we stap voor stap uit hoe je één of meerdere eieren kookt.

Letop! leg de eieren in koud water en altijd de minuten gaan tellen vanaf het moment dat het water kookt!

HardheidKooktijd
Zachtgekookt4 minuten
Halfzacht gekookt6 minuten
Hardgekookt7 minuten

Kook je meerdere eieren tegelijk? Let dan op want de kooktijd blijft gewoon hetzelfde als voor het koken van één ei.

Om te voorkomen dat je eieren barsten tijdens het koken zet je de hitte bron zo laag mogelijk terwijl het water wel blijft koken. Een ander slim truukje om het barsten te voorkomen is door je eieren in te prikken met een eierprikker.

Hoe wil jij je ei gekookt hebben?

Zachtgekookt Halfzacht gekookt Hardgekookt

Heb je geen pan? Dan kun je één of maximaal twee eieren in de waterkoker koken. Leg de eieren in de waterkoker en vul deze met water. Zet de waterkoker aan en laat de eieren na het koken nog een minuut of 8 in het hete water liggen.

Eieren bewaren

Gebruik je bijna dagelijks eieren dan kun je zonder problemen rauwe eieren buiten de koelkast bewaren. Eet je niet zoveel eieren? Bewaar rauwe eieren dan tot de houdbaarheidsdatum in de koelkast.

Gekookte eieren kun je prima een paar dagen met schil in de koelkast bewaren.

Bedorven ei herkennen

Weet je niet zeker of een rauw ei al over de datum is? Vul dan een pan met water en leg het ei in de pan. Als het ei blijft drijven dan is het ei niet meer eetbaar.

Eieren laten schrikken

In veel recepten, waaronder deze, lees je dat je eieren moet laten 'schrikken'. Eieren laten schrikken is niets anders dan de eieren van het hete water direct in koud water te leggen. Hierdoor koelt het ei snel af en kun je de eieren vaak makkelijker pellen.

Ingrediënten

Voor 1 persoon:
  • 1 ei
  • Voldoende water

Bereidingswijze

Leg de eieren in een pan met koud water en breng deze zo snel mogelijk op hoge stand met deksel aan de kook. Als het water kookt zet je de hitte bron zo laag mogelijk terwijl het water wel zachtjes blijft koken.

Begin de minuten te tellen vanaf het moment dat het water kookt.

Zachtgekookt ei:

Voor een zachtgekookt ei kook je het 4 à 5 minuten.

Giet het water daarna direct af.

Halfzacht gekookt ei:

Wil je er net tussen in en dus met een halfzacht gekookte dooier? Kook het ei dan 5 à 6 minuten.

Giet het water daarna direct af en laat de eieren schrikken.

Hardgekookt ei:

Kook het ei voor een hardgekookt ei 7 à 8 minuten.

Laat de eieren 'schrikken' in koud water, zo kun je ze makkelijker pellen.