🥚 Eieren koken

We leggen uit hoe je één of meerdere eieren kookt:

Eieren kook je in water in zo'n 7 tot 8 minuten hard (altijd de minuten tellen vanaf het moment dat het water kookt).

Zorg dat de eieren net onder water staan. Wil je een zacht-, medium- of hardgekookt ei? Gebruik dan de tijdsindicatie in onderstaand overzicht of volg de stap voor stap instructies.

HardheidAantal minuten
Zachtgekookt4
Halfzacht6
Hardgekookt7

Laat de eieren na het koken 'schrikken', zo kun je de eieren makkelijker pellen.

Gekookt eitje

Ingrediënten

Voor 1 persoon:
  • 1 ei
  • Voldoende water

Bereidingswijze

Leg de eieren in een pan met koud water en breng het zo snel mogelijk aan de kook. Begin te tellen vanaf het moment dat het water kookt.

Zachtgekookt ei:

Kook het ei voor een zacht gekookt eitje 4 à 5 minuten.

Hardgekookt ei:

Kook het ei voor een hardgekookt ei 7 à 8 minuten.

Medium gekookt:

Wil je er net tussen in en dus met een half zachte dooier? Kook het ei dan 5 à 6 minuten.

Video:

Foto's

Eieren in een pannetje met water
Eieren in een pannetje met water
Een zacht gekookt ei (4 minuten gekookt)
Een zacht gekookt ei (4 minuten gekookt)
Een hardgekookt ei (7 minuten gekookt)
Een hardgekookt ei (7 minuten gekookt)
Een medium gekookt ei (6 minuten gekookt)
Een medium gekookt ei (6 minuten gekookt)

Schrikken

Het laten 'schrikken' van gekookte eieren doe je door de eieren na het koken zo snel mogelijk in koud water te zetten. Omdat hierdoor de binnenkant van het ei snel afkoelt en dus krimpt ten opzichte van de schaal kun je het ei na het schrikken makkelijker pellen.

Bewaren

Ongekookte eieren kun je buiten de koelkast bewaren iedergeval tot de T.H.T. datum echter; voor voedselveiligheid is het altijd beter eieren in de koelkast te bewaren.

Je kunt hardgekookte gepelde eieren 4 dagen in een koelkast op 4° Celsius afgedekt bewaren.

Ei recepten

Recepten waar je gekookte eieren voor kunt gebruiken:

Naast deze recepten is het ook altijd lekker om gewoon een gekookt eitje bij je groenten en aardappels te serveren, bijvoorbeeld als vleesvervanger.

Voedingswaarden per ei van ~80 gram

Calorieën80
Vet5,8g
Verzadigde vetzuren3,3g
Eiwit7,3g
Koolhydraten0g
Cholesterol298mg
Zout96mg
Vezels0g