Hazelnoten roosteren

Hazelnoten kun je roosteren in de pan of in de oven, zorg wel dat je de eventuele schil verwijdert. Voor een handje hazelnoten is het roosteren in een koekenpan het makkelijkste maar wil je er wat meer gebruik dan een oven.

Waarmee wil jij hazelnoten roosteren?

Pan Oven

Tip: gebruik je een airfryer i.p.v. een oven? Zet de airfryer dan op 160° Celsius en volg daarna gewoon de stappen voor het roosteren van hazelnoten in de oven.

Hazelnoten met honing

Een veel gevraagd recept is geroosterde hazelnoten met honing. Die kun je zelf gemakkelijk maken door vlak voordat je de hazelnoten uit de pan of oven haalt een eetlepel honing over de hazelnoten te laten afdruipen. Roer de hazelnoten dan nog even goed door de honing en je hebt heerlijke hazelnoten met gekarameliseerde honing.

Geroosterde hazelnoten

Ingrediƫnten

Voor 2 personen:

Bereidingswijze

Ongepelde hazelnoten kun je het makkelijkste pellen met een notenkraker. Zelf gepelde hazelnoten hebben nog een vliesje, deze kun je gemakkelijk na het roosteren verwijderen door de geroosterde hazelnoten in een schone dubbelgeslagen theedoek te leggen en er dan een paar keer goed overheen te wrijven.

Koekenpan:

Verwarm een koekenpan of anders een andere pan met dikke bodem op de laagste stand.

Als de pan warm is doe je de gepelde hazelnoten in de pan en laat je ze langzaam roosteren.

Blijf de hazelnoten goed roeren zodat ze niet verbranden. De kunst is om de noten zo langzaam mogelijk te roosteren, zo krijg je het beste resultaat.

Als je de heerlijke geroosterde hazelnoot geur ruikt zijn ze klaar.

Oven:

Verwarm de oven voor naar 180° Celsius.

Leg de hazelnoten op een braadslee en verspreid ze zoveel mogelijk.

Als de oven volledig is voorverwarmd zet je de braadslee met hazelnoten in het midden van de oven en laat je ze voor zo'n 3 minuten roosteren.

Haal de braadslee daarna met ovenwanten uit de oven en hussel de hazelnoten goed door elkaar.

Rooster de hazelnoten nogmaals voor zo'n 3 tot 4 minuten. Eventueel herhalen als je ze donkerder wilt hebben.