Macaroni koken

In dit recept leggen we uit hoe je macaroni kookt. Letop dat de kooktijd voor macaroni verschilt per merk en/of soort. Weet je de kooktijd niet? Geen probleem; we hebben hier handige tips voor in het recept onder de foto.
Macaroni ongekookt

Ingrediƫnten

Voor 1 persoon:
  • 2 liter water
  • Macaroni (elleboogjes)
  • Zout

Bereidingswijze

Voorbereiden

Goede macaroni is van Durum gemaakt en moet vaak iets langer koken. Meestal is de kooktijd voor macaroni zo'n 11 minuten maar altijd even op de verpakking kijken voordat je begint, weet je de kooktijd niet? Volg dan de stappen hieronder:

Breng het water aan de kook met een flinke snuf zout en een paar druppels olijfolie.

Weeg de macaroni af, ongeveer 100 gram per persoon.

Macaroni koken

Als het water kookt voeg je de macaroni toe.

Na ongeveer 30 seconden even goed over de bodem roeren want elleboogjes gaan snel plakken.

Laat de macaroni zachtjes koken. Controleer na 4 of 5 minuten of het al-dente is. Sommige macaroni kook je kort en sommige wel 11 minuten, volg het liefst dus de verpakking voor de juiste tijd anders gewoon controleren.

Als de macaroni klaar is, afgieten en afspoelen met koud water.

Foto's

Macaroni afwegen, in een beker gaat ongeveer 180 gram
Macaroni afwegen, in een beker gaat ongeveer 180 gram

Al dente (Beetgaar)

Ga je de macaroni nog mengen met een bolognese saus? Kook dan de macaroni ietsje korter! Hierdoor kunnen de elleboogjes nog even in de saus opwarmen, op smaak komen en blijft de macaroni al dente.

Macaroni recepten