Mosselen koken

Liggen de verse mosselen weer in de winkel? Mosselen kook je traditioneel, snel en gemakkelijk met dit basisrecept.
Verse mosselen

Ingrediƫnten

Voor 2 personen:
  • 2 kilo mosselen
  • 2 uien
  • 1 wortel
  • 1 prei
  • Half kopje Witte wijn
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel peper

Bereidingswijze

Voorbereiden:

Doe de mosselen in een diepe pan en vul deze met voldoende water om de mosselen te wassen. Was nu de mosselen door mosselen met je handen onder water te husselen. Kapotte mosselen en/of mosselen die gaan drijven gooi je weg.

Bereiden:

Pel en snij de ui klein.

Schraap de wortel schoon en snij deze klein.

Snij de prei en spoel eventueel zand eruit.

Doe de mosselen, ui, wortel en prei in je pan en overgiet met een groot glas witte wijn.

Mosselen koken:

Zet de pan nu op hoge stand met de deksel op de pan, breng het vocht in de pan zo snel mogelijk aan de kook.

Als het vocht kookt roer je voorzichtig de onderste mosselen naar boven, dit kan ook door de pan te schudden maar dat vergt oefening; je schudt de de pan van onder naar boven in een draai zodat de onderste mosselen boven komen te liggen.

De mosselen zijn klaar als ze allemaal een oranje achtige kleur hebben. Kook de mosselen niet te lang door, dan verliezen de mosselen hun vocht en dat is zonde.

Foto's

Mosselen wassen en selecteren
Mosselen wassen en selecteren
Fijn gesneden ui
Fijn gesneden ui

Mosseltijd

De 'officiele' mosseltijd is vanaf juli tot en met april echter de lekkerste en mooiste Zeeuwse mosselen koop je na de zomer tot en met december.

Mosselsausjes

Lekkere sausjes voor bij je gekookte mosselen kun je makkelijk zelf maken. Probeer de volgende sauzen eens: