Patat maken

Met dit recept kun je gemakkelijk je eigen patat maken & bakken.

Letop! omdat er zoveel soorten aardappelen zijn hebben we een overzicht voor je gemaakt met welke aardappelen je juist wel òf beter niet kunt gebruiken. Echter, niet elke aardappel is voorzien van een rasnaam, zorg dan iedergeval dat je vastkokende aardappelen gebruikt!

RasGeschikt/Ongeschikt
AgriaGeschikt
AromataGeschikt
DésiréeGeschikt
BintjeZeer geschikt
BildtstarGeschikt
NicolaOngeschikt
PremièreGeschikt
SantéGeschikt
Gebakken patat

Ingrediënten

Voor 2 personen:
  • 2 grote aardappelen
  • 1.5 liter zonnebloemolie
  • 2 gram zout

Bereidingswijze

Snijden:

Schil de aardappelen en snij ze in repen van ongeveer 10mm dik, dikker kan natuurlijk ook als je Belgische friet wilt maken. Doe de gesneden patatten meteen in een schaal met water.

Als alle aardappelen zijn gesneden spoel je ze af onder stromend water en laat je ze even goed drogen in een schone theedoek.

Voorbakken:

Verwarm je frituur voor naar 160° Celsius.

Voordat je de patat gaat 'voorbakken' in de frituur zorg dat ze heel goed droog zijn.

Bak nu de patat voor in kleine batches, haal ze eruit voordat ze een kleurtje krijgen en laat de voorgebakken patat afkoelen.

Afbakken:

Als de patat is afgekoeld kun je ze voor de tweede en laatste keer bakken. Verwarm nu je frituur voor naar 180° Celsius.

Als de frituur helemaal op temperatuur is dan bak je patat in kleine batches tot dat ze gaan drijven.

Patat in een bak doen en beetje zout erover (peper is ook lekker).