Rijst koken, zo doe je dat!

Rijst bestaat er in allerlei soorten. De meeste gangbare rijst zoals basmati, pandan, jasmin en 'gewone' witte rijst kun je het makkelijkste koken in een rijstkoker maar je kunt de rijst natuurlijk ook gewoon in een pan of eventueel in de magnetron en zelfs in een stoomoven koken. Stap voor stap instructies voor iedere methode vind je onder de foto.

Letop! gebruik jij parboiled (voorgekookte) rijst, ook wel snelkookrijst of toverrijst genoemd? Kook deze rijst dan met 2 keer zoveel water dan rijst in een pan met deksel voor zo'n 8 minuten. Na het koken giet je het overtollige water af en laat je de rijst nog zo'n 15 minuten met deksel nagaren.

Tip: probeer ook eens rijst te koken in bouillon. Dit kan heel gemakkelijk met een kippen- of groentebouillonblokje, gebruik 1 bouillonblokje voor 1 liter water.

Waarin ga je rijst koken?

Pan Rijstkoker Magnetron Stoomoven

Verhouding rijst/water

Gebruik voor 'gewone witte rijst' ongeveer 75 gram droge rijst per persoon. Meestal gebruik je 2 keer zoveel water als de hoeveelheid rijst, bij sushi of plakrijst ietsje minder water (1.5 keer). Gebruik de handige tool onder de foto om het aantal personen en de daarop benodigde verhouding rijst/water automatisch aan te passen.

Rijst koken voor nasi

Wil je de gekookte rijst gebruiken voor het maken van nasi? Laat dan de gekookte rijst een half uurtje afkoelen voordat je deze gaat bakken, zo krijg je een mooie droge rijst korrel. Wil je weten wat nou de beste rijst is, bijvoorbeeld voor nasi of voor sushi? Lees dan ons artikel: 'lekkere rijst'.

Gekookte rijst bewaren

Gekookte rijst kun je prima een paar dagen in de koelkast bewaren. Laat de gekookte rijst met deksel afkoelen tot kamertemperatuur. Als de rijst is afgekoeld zet je de rijst direct in de koelkast. Rijst uit de koelkast kun je het beste opwarmen in de magnetron, maar je kunt er met wat fijn gesneden groenten en kruiden natuurlijk ook een perfecte nasi mee maken.

Gekookte witte rijst in een schaaltje

Ingrediƫnten

Voor 2 personen:
  • 150 gram rijst
  • 300 ml water

Bereidingswijze

Meet de benodige rijst af (ongeveer 75 gram per persoon)

Was en spoel de rijst een paar keer met koud water totdat je weer mooi helder water krijgt.

Pan:

Doe de rijst in een pannetje en zorg dat er ongeveer 1 centimeter water boven de rijst 'staat'.

Zet de pan met deksel op de hittebron en breng langzaam aan de kook.

Als het water kookt zet je de hittebron zo laag mogelijk en laat je de rijst zachtjes doorkoken.

Na een minuut of 10 zal de rijst al het water hebben opgenomen. Haal de pan van de hittebron en laat het met de deksel nog even nagaren.

Rijstkoker:

Doe de benodigde hoeveelheid rijst in de rijstkoker.

Zet de rijst nu onder water tot ongeveer 1 centimeter water boven de rijst.

Zet de rijstkoker aan op de kookstand en wacht tot dat deze automatisch overschakeld op de warmhoudfunctie.

Magnetron:

Doe de rijst en het water in een afsluitbaar bakje wat geschikt is voor de magnetron.

Kook de rijst in de magnetron met vol vermogen voor ongeveer 10 minuten. Halverwege even roeren.

Stoomoven:

Voor de stoomoven gebruik je iets minder water: 1.5 keer het gewicht van de gebruikte hoeveelheid rijst.

Breng het water aan de kook in een waterkoker of gebruik je heet water kraan.

Doe de benodigde rijst in een ovenschaal en giet het hete water over de rijst.

Zet de ovenschaal met rijst in de stoomoven en laat het voor zo'n 25 minuten gaar stomen op 99° Celsius met 100% stoom.