Roux
Letop: Bij het maken van een roux is het belangrijk dat je erbij blijft! Blijf vooral roeren, over de bodem en zet je 'vuur' niet te hoog, liefst zo laag mogelijk.
Ingrediƫnten
- 125 gram boter
- 125 gram bloem
Bereidingswijze
Snij de boter in stukjes.
Smelt de boter in langzaam in een steelpan.
Blonde roux:
Als de boter gesmolten is roer je beetje voor beetje de bloem er doorheen met een garde.
Als alle bloem is opgenomen en je hebt een mooi egale roux dan ben je klaar.
Donkere roux:
Gebruik voor een donkere roux iets minder bloem, of iets meer boter.
Als de boter gesmolten is roer je beetje voor beetje de bloem er doorheen met een garde.
Voor een donkere roux blijf je vooral langzaam roeren en hou je het 'vuur' zo laag mogelijk.
Na een paar minuten zul je zien dat de roux donkerder wordt, je kunt nu zelf de kleur bepalen door eerder te stoppen of door te gaan.