Speenvarken grillen

Klaar met worstjes of speklappen? Voel je man en pak het groter aan met dit recept en uitleg hoe je een heel speenvarken kunt grillen. Is je BBQ te klein? Geen nood! Voor dit recept heb je geen BBQ nodig. Je kunt het gewoon op de grond doen of in het zand. Zorg voor een lange metalen buis (3 meter), wat slagerstouw, lange naald, een kwast en een voorraad van ruim voldoende kolen en briquetten.

Speenvarkens kun je bestellen bij een goede slager. Probeer ook ons hele beenham op de BBQ recept voor echte mannen!

Gegrilled speenvarken

Ingrediƫnten

Voor 6 personen:

Bereidingswijze

Voorbereiding:

Bind een schone kwast aan een stok zodat je straks het varkentje steeds kunt insmeren met olie.

Week ongeveer 6 meter slagerstouw in warm water. Dit voorkomt vroege verbranding van het touw.

Snij de uien grof en pel de knoflooktenen, kneus de knoflooktenen met een groot hakmes.

Kneus het citroengras en leg er een mooie knoop in.

Doe de uien, knoflook en citroengras in een grote schaal. Meng er een paar theelepels zout en flink wat peper doorheen, vergeet niet 1 theelepel vetsin.

Was het speenvarkentje goed.

Steek de metalen buis door het achterste van het speenvarken en laat het bij de bek eruit komen. Bind nu de voorpoten naar voren aan de stang en de achterpoten naar achter aan de stang met slagerstouw. Zorg dat het varkentje niet kan schuiven of kan draaien op de buis, het speenvarken moet dus heel strak op de buis zijn gebonden!

Doe nu het uien/knoflook mengsel in de buik van het speenvarken en rijg de buik dicht met een naald en het slagerstouw.

Het grillen:

Op een open en veilige plek leg je 10 kilo houtskool en 5 kilo briquetten neer en steek dit aan. Zorg dat je nog voldoende houtskool achter de hand hebt!

Als het houtskool en de briquetten goed branden verdeel je het in een ovaal-vorm, deze ovaal moet groter zijn dan het speenvarken, in het midden liggen dus geen houtskool en briquetten.

Leg aan 1 kant van je open BBQ iets waar je de stang op kunt leggen.

Nu kun je het varkentje grillen, langzaam blijven draaien en af en toe insmeren met zonnebloemolie zorgt voor een mooie krokante korst.

Zorg dat je tijdig voldoende houtskool en briquetten aanvoert zodat je vuur op een constante temperatuur blijft.

Na ongeveer 2 uur is je speenvarken klaar.