Surströmming klaarmaken

Internet staat tegenwoordig vol met filmpjes over zogenaamde 'helden' die surströmming durven te eten. Surströmming is een Zweedse lekkernij van gefermenteerde haring en is berucht om de stank die vrijkomt als je het blikje (op de verkeerde wijze) openmaakt. Lees onder de foto hoe je een blikje surströmming wel moet openmaken:

Surströmming in een blikje

Surströmming is lekker met gebakken aardappelen en een salade, ben je er klaar voor? We leggen je het hier uit en ja het is en blijft een beetje controversieel maar het is daarom niet minder lekker:

Het blikje surströmming open maken

Je hebt nodig:

Zo ga je te werk:

Ga met het blikje, de emmer met water en de blikopener naar buiten.

Om de stank te vermijden en omdat het blikje onder druk staat door het vermentatie proces open je het blikje een klein beetje met 2 handen en een blikopener onder het water in de emmer.

Als de druk van het blikje is dan zoek je eventjes een plekje op 'ver van je bord' om het blikje in zijn geheel open te maken en het vocht te laten uitlekken.

Serveer de surströmming op je bord en geniet!