Wat heb je nodig?

Wat heb je allemaal nodig in de keuken? We hebben een noodzakelijk lijstje gemaakt voor als je gaat beginnen met koken of bijvoorbeeld op jezelf gaat wonen. Veel websites suggereren dat je een heel servies nodig hebt maar dat is natuurlijk onzin, twee borden is om te beginnen voldoende maar meer borden zijn handig.

Basis

Pannetje met deksel

Een simpel pannetje voldoet! Dit pannetje kun je voor veel zaken gebruiken zoals bijvoorbeeld aardappelen koken, rijst koken, saus maken, een blik bonen opwarmen etc. Zorg wel dat je een pannetje met deksel hebt, hierdoor verkort je het kookproces en kun je het pannetje ook gebruiken om wat eten in de koelkast te bewaren.

Wok

Er waren ooit tijden dat geen Nederlands huishouden een wok in huis had maar die tijd is verledentijd. Met een wok kun je naast wokken veel meer, aardappeltjes bakken in een wok gaat prima al kun je dit natuurlijk ook in een koekenpan. Een wok naast je standaard uitrusting is tegenwoordig eigenlijk een must.

Koekenpan

Een pannetje met deksel en een wok zijn in principe voldoende als basis uitrusting maar een koekenpan erbij kan geen kwaad en kost ook niet zo heel veel. Een koekenpan kun je gebruiken voor het bakken van eieren, aardappelen, pannenkoeken en eigenlijk alles wel. Bespaar dus niet op een koekenpan! Wij raden een mooie plaatstalen koekenpan aan te schaffen, het kost wat tijd om deze 'in-te-branden' maar zo'n duurzame pan gaat een leven (en misschien wel twee) mee.

Koksmes

Een koksmes is bijna een must. Je kunt natuurlijk van alles snijden met een aardappelschilmesje maar een koksmes is dan wel een luxe. Je hoeft helemaal geen dure te kopen, het kwaliteitsverschil met het hogere segment koksmessen en de gemiddelde is heel erg klein. Je kunt je koksmes natuurlijk zelf heel goed scherp houden als je er een wetsteen bij koopt. Een goed koksmes heb je minstens 50 jaar plezier van!

Aardappelschilmesje

Het woord zegt het al, 'aardappelschilmesje', hier schil je o.a. aardappelen mee maar je zult zien dat je dit mes veel vaker zult gebruiken. Voor fruit, even een ui pellen of iets anders kleins snijden. Koop een goed aardappelschilmesje en gebruik het uitsluitend voor kleine zaken, hierdoor blijft je mes lang scherp en kun je hem jaren gebruiken.

Snijplanken

Mijn favoriete onderwerp! Snijplanken :) Koop meer dan 1 snijplank. Je gebruikt 1 snijplank voor groenten en een andere voor vlees. Tegenwoordig kun je ook snijplanken in de 'officiele' HACCP kleuren kopen:

KleurGebruiken met
RoodRauw vlees
BlauwVis
GroenGroenten & fruit
GeelGevogelte
BruinGaar vlees
WitKaas

Persoonlijk zou ik er ook nog een houten snijplank bij kopen voor brood. Je ziet dat als je de hele 'collectie' compleet wilt hebben dan heb je dus 7 snijplanken nodig maar als je ze consequent gebruikt volgens de kleurcodes dan ben je voedselveilig bezig en gaan ze natuurlijk ook veel langer mee.

Blikopener

Een blikopener is een must. Nu zal je waarschijnlijk niet elke dag 'uit blik' willen eten maar zonder blikopener ben je nergens als je eens een blikje tomatenpuree of een blik ananas wilt openen. Bespaar niet op een blikopener, een goede blikopener kost ietsje meer (ongeveer 20 euro) maar je zult er lang gebruik van kunnen maken.

Uitgebreid

Wil je uitgebreid gaan koken dan kun je jouw keukengerei uitbreiden met de volgende handigheden:

Knoflookpers

Koop een goede knoflookpers! Niets is zo ergerlijk dan een slechte knoflookpers die meer knoflook langs de randen perst dan door de daarvoor bedachte gaatjes. Een goede knoflookpers is duur maar gaat waarschijnlijk je leven lang mee.

Schuimspaan

Een schuimspaan is handig als je vaak kookt. Je zult de schuimspaan niet elke dag gebruiken maar als je even snel iets uit een pan wilt 'vissen' zonder het vocht mee te nemen is een schuimspaan heel erg handig. En het woord zegt het al, een schuimspaan is eigenlijk bedoeld om het schuim van soepen en natte gerechten af te halen. Schuim onstaat door eiwit en afhankelijk van het gerecht kan het gewenst zijn dit te verwijderen, dit doe je handig en snel met een schuimspaan.

Steelpan

Een steelpannetje is handig voor het maken van sauzen of om gewoon snel wat eieren te koken. Je hebt ook steelpannen met deksel waarnaar onze voorkeur uitgaat, zo kun je water sneller koken en de steelpan ook gewoon met gerecht en deksel in de koelkast zetten.

Keukenkwast

Nog zo iets wat je niet altijd zult gebruiken maar het is zeker handig om in huis te hebben voor als je het wel een keer nodig hebt voor die lekkere marinade. Een keukenkwast gebruik je om bijvoorbeeld marinade op je vlees te smeren tijdens het bakken of voor eigeel te smeren op die mooie cake die je hebt gemaakt.